Behandling af fordøjelsesbesvær med akupunktur

Billeder viser kvinde der modtager barnløshedsbehandling med akupunktur

Fordøjelsesproblemer kan vise sig på mange måder.

Det er et overset problem for rigtig mange mennesker. Og oftest bliver symptomerne kaldt irritabel tyktarm som en fælles betegnelse. 

Du kan opleve pludselige smerter eller ubehag lokaliseret til tarmene eller i området over navlen. Smerterne er oftest ikke konstante.

I løbet af dagen og ud på aften oplever nogen at blive oppustet i maven og tarmene, og området kan føles spændt. Det kan føles ubehageligt at have strammende tøj på. 

Din appetit kan være sparsom med eller uden kvalme. Nogen oplever, at have en stor appetit. Der kan også ske forandringer i vægten med at tabe sig eller tage på.

Måske oplever du ubehagelig bøvsen, hikke eller opstød af den mad, som du har spist. Ofte er der forstoppelse eller diarre. Der kan også ses et vekslende afføringsmønster med irritable tarme.

Enkelte kan mærke en sviende og tryggende fornemmelse langs kanten af ribbene, som giver ubehag. 

Fordøjelsesproblemer og irritabel tyktarm kan betyde nedsat livskvalitet for nogen. Fungerer maven ikke, kan det mærkes. Det kan være svært at komme igennem dagen med smerter og ubehag, og om natten kan fordøjelsesproblemer eller en irriteret tyktarm ødelægge søvnen. Fordøjelsen påvirker ens humør og energi.

Fordøjelsen fungerer i et sammenspil mellem enzymer, mavesyre, hormoner og mælkesyrebakterier, når maden skal fordøjes, og de sørger for nedbrydningen og forarbejdningen af den mad vi spiser samt optagelse af næringsstoffer.

Patient som modtager behandling af KOL lungesygdom med akupunktur
Billede af Hørsholm Akupunktur behandlingslokale

Der kan være intolerence over for bestemte fødevarer, og det kan give  problemer med fordøjelsen. Det kan eksempelvis være gluten eller laktose, men det kan også være mange andre fødevarer. Hvedemel, sukker og mælkeprodukter er bl.a. fødevarer, som er med til at belaste fordøjelsen. 

En utæt tarm opstår, når slimhinden i tarmen bliver tynd grundet forkert levevis og belastning af tarmen. Proteinkæder, som immumforsvaret normalt “klipper i mindre stykker” inden de optages i blodbanen, optages nu hele. Det kan give allergi over for madvarer og der opstår en inflammation, fordi immumforsvaret reagerer forkert og går til angreb på tarmen.

Årsagen til fordøjelsesproblemer er i kinesisk medicin en ubalance i maven, milten og tarmene. Akupunktur kan afbalancere blokeringen i mave og tarmområdet.